donate button
youtube
twitter
facebook

סקר "אדם טבע ודין" 2012, לחומרי הדברה בפירות וירקות

להורדת הסקר המלא (קובץ PDF)


כולנו גדלנו על הפתגם 'תאכל פרי ותהיה לי בריא'. ואכן, ירקות ופירות הינם בריאים ומספקים מינרלים וויטמינים החשובים לגוף. עם זאת, כשאליהם מצטרפים שאריות של חומרי הדברה, שחלקם רעילים וחלקם משפיעים על המערכת ההורמונאלית של הגוף שלנו, אותו פרי או ירק 'בריא' הופך למזוהם ומסוכן.

סקרק ראשון מסוגו שערכו שרית כספי-אורון מהמחלקה המדעית שלנו ועו"ד דפנה שלו בנושא חומרי ההדברה בפירות וירקות, מציג את הפירות והירקות המזוהמים ביותר, לצד אלו הנקיים ביותר.

הסקר המקיף שערכנו מציג את הנתונים הבאים:

 "חמישה עשר המזוהמים" רשימה של הפירות והירקות המזוהמים ביותר.
"עשרת הנקיים" רשימה של הפירות והירקות שנמצאו נקיים ביותר.
 "עשרת החורגים הגדולים" רשימה של עשרת הפירות והירקות שחריגתם מהתקן הייתה הגבוהה ביותר.
 פרטים על חומרי ההדברה שנמצאו בפירות ובירקות ועל ההשפעות הבריאותיות העלולות להיגרם מחשיפה אליהם.
 טיפים ועצות על מנת להקטין את החשיפה שלכם ושל משפחותיכם לחומרי הדברה.
 קריאה לפנות לרשויות ולדרוש פיקוח ואכיפה טובים יותר על מנת להקטין את החשיפה שלנו לחומרי הדברה. כך שנוכל לאכול פירות וירקות בשפע, בלי חשש לבריאותנו.


חמישה עשר המזוהמים

ברשימת המזהמים: ענבים, סלרי, תפוח עץ, פירות הדר, סלק, כוסברה, שמיר, חסה, נענע, לקט עליי בייבי, אגס, קולרבי, אפרסק, תפו"א ופלפל.
במקום הראשון ברשימה: הענבים בהם נמצאו שאריות מ-22 חומרי הדברה שונים, אחריהם מופיע הסלרי בו נמצאו 35 חומרי הדברה שונים ואחר כך נמצאים תפוחי עץ, בהם נשארו שאריות של יותר מעשרה חומרים. במקום הרביעי נמצאים פירות ההדר ובמקום החמישי ברשימה: הסלק. בגידול חקלאי זה נמצאו שאריות החומר אנדוסולפן שפוגע במערכת ההורמונאלית. חומר זה נאסר לאחרונה לשימוש בישראל, אבל נמצא בבדיקות שהתייחסו לחמש השנים האחרונות. כמו כן, ברשימת עשרת הגידולים בהם התגלו רמות חריגה גבוהות, התגלו בעשבי תבלין רמות חריגה גבוהות במיוחד. לדוגמה, ב-86% מדגימות של שמיר ובשיעור דומה בעלי מנגולד ונענע.

עשרת הנקיים 

בבדיקה התגלו גם תוצרים חקלאיים נקיים משאריות חומרי ההדברה. הבולטים שבהם הם:פסיפלורה, אבוקדו, נבטים, בטטה ובצל, שנמצא בהם אחוז אפסי של בדיקות עם חריגות מהמותר.

"על משרד החקלאות לדאוג להקמת בסיס נתונים ממוחשב הכולל נתונים מדויקים על ריכוז חומרי הדברה, במקביל, יש לפעול בדחיפות להפחתת החשיפה של הציבור לחומרי הדברה", אומר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין.

המלצותינו:

כך תמשיכו לצרוך ירקות ופירות החיוניים לבריאותכם, תוך הקטנת החשיפה לחומרי הדברה.
 גדלו בעצמכם- ניתן לגדל במרפסת או אדן חלון צמחי תבלין וירקות ירוקים, שנמצאו בעייתיים במיוחד מבחינת נוכחות חומרי הדברה.
 קנו אורגני! על פי הבדיקות של משרד הבריאות, תוצרת אורגנית הינה נקיה מחומרי הדברה. לצד זאת, לרוב תוצרת אורגנית הינה יקרה יותר מתוצרת קונבנציונלית, עובדה שמחייבת שינוי כדי שתהיה נגישה לכולם.  
♦תמיד כדאי לשטוף- עם סבון (עדיף אקולוגי/טבעי). שטיפה מסירה רק חלק מסוים משאריות חומרי ההדברה. קילוף הפרי או הירק תורם אף הוא להסרת חלק משאריות חומרי ההדברה, אך טומן גם אובדן משמעותי של הערך התזונתי המצוי בקליפה ולכן הוא אינו מומלץ תמיד.

 

אין מידע מספק על חומרי הדברה במזון

בנוסף, הגשנו בחודש אוקטובר 2012 עתירה כנגד משרד הבריאות בדרישה לקבל נתונים אודות חומרי הדברה הנמצאים במוצרי מזון. בעתירה שהגשנו לפי חוק חופש המידע, ציינו כי כיום, מקבל הצרכן מידע חלקי בלבד על חומרי ההדברה המסוכנים במזון.


בחודש מאי 2012, פרסם משרד הבריאות באתר האינטרנט שלו את ממצאי הבדיקות של חומרי הדברה במוצרי מזון המשווקים בישראל מהשנים 2007 עד 2010. המידע שפורסם היה חלקי ביותר והותיר את ציבור הצרכנים במצב של חוסר ידיעה באשר לאיכות ולבטיחות המזון שהוא צורך.

בסיכום ממצאי הבדיקות פורטו רק נתונים מעטים כדוגמת: שם המוצר, מספר הבדיקות שהתבצעו, מספר הבדיקות שנמצאו תקינות או חריגות ואחוז החריגות מן התקנים.

אולם, רוב המידע היה חסר.
כך למשל, בבדיקות לא צוין שמה של רשת השיווק שבה נמצאה החריגה מרמת שאריות חומרי ההדברה המותרת או את שם החקלאי שבתוצרתו נמצאה החריגה. בנוסף, סיכום ממצאי הבדיקות הציג רק את מספר הדגימות החריגות שנמצאו ואת אחוז החריגות ביחס לכלל הדגימות. כתוצאה מכך, אי אפשר לדעת מהו החומר הנמצא בחריגה מהרמה המותרת; האם מדובר בחומר שרעילותו גבוהה או נמוכה במיוחד. כמו כן, אין גם אפשרות לדעת מהו היקף החריגה מרמת שארית חומרי ההדברה המותרת; האם שארית חומרי ההדברה שנמצאה גבוהה, לדוגמא - פי 1,000 מהתקן או פי 2 ומידע חסר נוסף.

מעבר לכך, אין בסיכום ממצאי הבדיקות התייחסות לטיפול משרד הבריאות בחריגות שנמצאו. אין כל מידע האם נערכה בדיקה חוזרת בנוגע למזון שנמצא חריג וצוין בדו"ח, או למשל איזה תוצר הוסר מהמדף בעקבות ממצאי הבדיקות, אם בכלל.

 

רק ביום הגשת העתירה, התקבלה תשובת משרד הבריאות שכללה את המידע שביקשנו.
לצערנו,
 משרד הבריאות ומשרד החקלאות לא מפרסמים את הנתונים המלאים אודות שאריות של חומרי הדברה במזון. לכן, החלטנו למלא תפקיד ציבורי חשוב זה ולחשוף בפניכם (בקבצי האקסל שלמטה) את הנתונים שקיבלנו בעקבות העתירה שהוגשה.


לגזור ולשמור: רשימת הפירות והירקות המזוהמים והנקיים

גליון בריאות וסביבה:על בריאות וחומרי הדברה (2012)

  סקר 'אדם טבע ודין' לחומרי הדברה בפירות וירקות
  נתוני משרד הבריאות- חומרי הדברה לאדם טבע ודין
  משרד החקלאות דוחות סיכום דיגום שאריות 2005-2011
  משרד החקלאות גידולים שנדגמו פחות מ-6 פעמים בשנים 2005-2008
  סקר 'אדם טבע ודין' לחומרי הדברה בפירות וירקות
עבור לתוכן העמוד